22 Ekim 2011 Cumartesi

TOKAT MUTFAĞI 2

İLGİLENENLER İÇİN BAZI TOKAT YEMEKLERİNİN TARİFLERİ


TOKAT SARMASI
1 Su bardağı ince bulgur
250 gr Kıyma
1 Çorba kaşığı
domates
salçası
1 Tatlı kaşığı kimyon
1 Tatlı kaşığı yenibahar
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı tuz
350-400 gr Salamura tokat yaprağı


Üzeri için:
1 adet kuru
soğan 2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı su

YAPILIŞI


İç malzeme iyice yoğrulur. Yaprağın üst kısmına yarım ceviz kadar iç konur. Sağdan ve soldan kapatılır, sonra sarılır. Görüntüsü yuvarlak olmalıdır. Tencereye sarmalar dizilir. Soğan tereyağı kavrulur, sarmaların üzerine gezdirilir. Sonra sıcak su katılır. Kapaklı olarak yarım saat kadar pişirilir.


BAT

3 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı yeşil mercimek
1 demet maydonoz
1 demet taze soğan
2 çorba kaş domates salçası
Tuz
Pulbiber
Yeterince su
Yerken salamura üzüm yaprağı

YAPILIŞI

Bulgur soğuk suda şişirilir. Yeşil mercimek akşamdam ıslatılıp yumşayana kadar haşlanıp süzülür. Bulgur ve mercimek karıştırılır. Maydonoz ve yeşil soğan ince ince doğranır ve bulgurlu karışıma ilave edilir. Salça, tuz ve pulbiber ilave edikten sonra suyu ilave edilir. Su bütün malzemenin hafif üstüne çıkana kadar ilave edilir. Yerken üzüm yaprağına sarılarak yenir.



KESME ÇORBASI
2 çorba kaşıgı salça                                                            
Erişte
0,5 çay bardagı bulgur
1 kase kurutulmuş erik (pestil de olabilir)
2 yemek kaşıgı
Sıvı yağ
1 küçük soğan
Tuz,
Nane

Yeterince su

YAPILIŞI

Tenceremize su, tuz ve erikleri koyup kaynatalım. Yumuşayınca bulguru, sonra erişteyi koyalım. Erişteler erimeden ocağımızı kapatalım.Diğer taraftan tavamızda soğanları(çok küçük doğranmış) ve salçamızı kavuralım. Naneyi kattıktan sonra kavurduğumuz malzemeyi çorbamıza karıştıralım. Erişteler erimeden servis yapalım.



MADIMAK

Madımak, çayır ve meralardan toplanır. Ayıklandıktan sonra yıkanır. İnce ince doğranıp, tekrar yıkanarak süzgeçten geçirilir. Bir kazanda kıyılmış soğan, yağ ve pastırma ile karıştırılıp, soğan ölünceye kadar beklenir. Daha sonra madımak konur. Biraz bekledikten sonra bulgur ve su ilave edilir. Tuz atılarak iyice pişinceye kadar beklenir.






TOKAT KEBABI

1 kilo kuzu kuşbaşı
3 adet orta boy kemer patlıcanı
2 adet orta boy patates
4 adet orta boy domates

200 gram kuyruk yağı
5 baş sarımsak
250 gram sivribiber
5 adet lavaş
Yeteri kadar tuz karabiber


YAPILIŞI

İri kesilmiş kuşbaşı etleri tuz ve karabiber ile harmanlayıp malzemeler hazırlanıncaya kadar bekletin. Patlıcanları uzunlamasına ikiye bölün. 2 santimlik parçalara bölün. Patateslerin kabuklarını soyup 1 santimlik yuvarlak dilimler halinde doğrayın. Domatesleri dilimleyin. Kuyruk yağını etlerin boyunda doğrayın. Tuzunu ekleyin. Malzemeleri kuyruk yağıyla yağlanmış şişlere dizin. Izgara veya fırının ızgarasının altına tepsiye yerleştirilen domateslerin üzerine şişleri dizin. Etler ve sebzeler pişinceye kadar çevire çevire pişirin. Lavaş ekmeklerini açın. Yarısına et ve sebzeleri yerleştirin. Üzerine etlerin suyu ile lezzetlendirilmiş domatesleri yerleştirin. Lavaşın yarısını üzerine kapatarak sıcak olarak servise sunun. Not: Bu malzemeyi tepside fırında da yapabilirsiniz. En alta domates dilimlerini dizin. Üzerine tüm malzemeyi yerleştirip fırında etler ve sebzeler pişince lavaş ekmeği ile servise sunun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder